Sänka energiförbrukningen i hyresfastigheten

En av de största kostnaderna löpande för en hyresfastighet är energikostnaderna, och beroende på värmesystem så varierar givetvis denna kostnad. I min fastighet så har jag fjärrvärme som värmesystem. Vilket ju gör att man sitter helt i händerna på den leverantör som levererar fjärrvärme i staden, det finns ingen möjlighet att konkurrensutsätta leverantören gällande pris.
Men jag tänkte dela med mig av några åtgärder som jag gjorde efter mitt förvärv och som sänkt själva förbrukningen istället.

  • Gått över alla element och luftat dem, dvs släpp ut all luft som inte skall vara där.
  • Satt en maxtemperatur på elementen i fastigheten, detta var något jag lärde mig hur man gör vid mitt köp, och som hyresgästerna ofta inte vet hur man ändrar. Givetvis skall det inte vara kallt i lägenheten utan kring 21 grader är lagom, men det finns hyresgäster som vränger upp detta och därför är det en smart idé att sätta denna begränsning.
  • Begränsa/sänk den temperatur som fjärrvärmesystemet är inställt på.
  • Gå över alla element, speciellt i källarutrymmen, så att de inte står på med för hög värme i onödan. Vilket ett av mina element gjorde, där jag var tvungen att byta termostat helt för att överhuvudtaget sänka värmen.
  • Gå igenom dörrar så att dessa håller tätt från kyla och att lister täcker bra.

Nedan kan du se hur energiförbrukningen sett ut före mitt förvärv och efter mina åtgärder. Förvärvet skedde 2018.

Det rör sig om drygt 10 000kW, vilket kan förenklat översättas till 10 000 sek per år. Över en 10års period så är det en del pengar, och som vid en eventuell försäljning skulle ge ett högre försäljningspris dessutom. Detsamma gäller vid en ny värdering av fastigheten, vilket exempelvis behövs om man ska refinansiera fastigheten.

Lämna ett svar

Rulla till toppen