Deklarationstips

Det finns i dessa tider många tidningar etc. som skriver artiklar i stilen ”30 deklarationstips”, men jag upplever att tipsen där oftast är de samma och väldigt få av tipsen som faktiskt är applicerbara på min situation.
Därför tänkte jag här ge lite av mina tankar kring detta ämne, jag driver min fastighet i form av enskild firma och några av dessa tips är därför avsedda för den bolagsformen.

  1. Du kan göra förlustavdrag om max 100 000 kr per år de första fem åren i enskild firma. Det innebär att jag inte behöver göra positivt resultat utan kan förbättra fastigheten och ta mycket kostnader nu de första åren. Således är det inte helt dumt och göra ett negativt resultat för att förbättra fastighetens värde. Då jag ju jobbar normalt med en lön där jag betalar skatt så kan alltså eventuell förlust kvittas mot den. Därför kommer jag fokusera på underhåll och renoveringar de första åren för att utnyttja detta. Hittar jag således ”vettiga” förbättringsåtgärder etc. nu så tar jag gärna kostnaden för dem nu.
  2. Alla resor till och från fastigheten kan man göra avdrag för, och milersättningen som gäller är 18,5 SEK. Det krävs ju dock att du kommer upp i över 11 000 SEK, dvs allt ovanför detta är avdragsgillt. Men om man som jag även har utgifter till sitt vanliga jobb i form av SL-kort (930 x 12 = 11 160), så kommer du direkt upp i detta belopp.
  3. Nästa del i samband med resor är traktamenten vid övernattning, om man som jag har ganska långt till fastigheten så kan man behöva vara där några dagar för att ordna med saker, och då får man alltså ta ut ett traktamente om 120 SEK per dag vid övernattning.
  4. Då man befinner sig på annan ort med övernattning så får man dessutom göra avdrag för ökade levnadsomkostnader, schablonmässigt ligger detta på 240 SEK per dag.


Ett räkneexempel på punkt 2, 3 och 4 skulle kunna vara följande då. Om man besöker sin fastighet en gång i månaden, och man övernattar en natt där, och man har 20 mil dit, så skulle det ge ett avdrag om följande:
Milersättning: 18,5 * 20 * 2 * 12 = 8 880 (Detta förutsätter att du har utgifter om 11 000 till ditt vanliga jobb)
Traktamente: 120 * 2 * 12 = 2 880
Levnadskostnader: 240 * 2 * 12 = 5 760

Totalt alltså 17 520 kr.

Lämna ett svar

Rulla till toppen